Het gaat beter met de economie, de overheid deelt cadeautjes uit en de staatsschuld stijgt verder: met 269 euro per seconde.
Dat blijkt uit de nieuwe berekening van de staatsschuldmeter van Z24. Die is gebaseerd op prognoses van het Centraal Planbureau en de Miljoenennota 2016, die dinsdag werden gepubliceerd.
Zie de live-meter van de Staatsschuld in de rechterzijbalk op de homepage van Z24.
Het tempo waarmee de staatsschuld groeit, is fors gedaald vergeleken met afgelopen jaar. In september 2014 kwam er nog 412 euro per seconde bij, nu is dat dus 269 euro per seconde. Per minuut gaat het om 16.124 euro, per uur om bijna één miljoen euro, per dag om ruim 23 miljoen euro.
Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van de staatsschuld zoals het kabinet Rutte 2 die ziet.
(klik voor uitvergroting)
De infographic van het kabinet suggereert dat de schuld per persoon gelijk blijft op 27 duizend euro. Maar dat is duidelijk een afronding. Neem je de bevolkingsteller van het CBS erbij dan komt de staatsschuld per persoon eind dit jaar uit op 27.003 euro en eind 2016 op 27.405 euro. Voor komend jaar zit er dus naar verwachting een toename van ruim 400 euro per Nederlander in het vat.
Zie voor de berekening van de Staatsschuldmeter de box rechts (klik voor uitvergroting).
Groei economie helpt, overheid laat teugels vieren
Het positieve nieuws dit jaar is dat de staatsschuld minder hard stijgt dan in eerdere jaren. Maar hoe moeten we dat precies duiden?
Het kabinet Rutte 2 wijst vooral op de verhouding tussen de omvang van de staatsschuld en het nationaal inkomen. Als percentage van het bruto binnenlands product daalt de staatsschuld naar verwachting van 67,2 procent dit jaar naar 66,2 procent eind 2016.
Met die procentuele daling zit het kabinet nog altijd boven de Europese norm van 60 procent, maar het gaat voor het eerst in jaren de goede kant op.
Kijk je naar de achterliggende redenen voor deze ontwikkelingen, dan heeft dat alles te maken met het herstel van de economische groei: doordat de Nederlandse economie groter wordt, daalt de staatsschuld als percentage van het nationaal inkomen.
In de Miljoenennota geeft het kabinet ook ruiterlijk toe dat het zogenoemde 'noemereffect' een grote rol speelt. Dat is ook te zien in onderstaande tabel. De verwachte economische groei van 2,4 procent in 2016 heeft een drukkend effect op de staatsschuld van 2,2 procentpunt.
(klik voor uitvergroting)
Zichtbaar is verder dat de stijging van het absolute niveau van de staatsschuld alles te maken heeft met het verwachte begrotingstekort van 10,6 miljard euro in 2016. Anders gezegd: de 5 miljard euro aan lastenverlichting van het kabinet draagt fors bij aan het oplopen van de omvang van de staatsschuld.
Dat het kabinet mooi weer kan spelen door te wijzen op de relatieve daling van de schuld ligt dus vooral aan externe factoren, niet aan de stuurmanskunst van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl